torek, 29. december 2015

Mesec DERBY banan

Razstrupljanje telesa s slastnimi " DERBY "smoothiji!

Detox oziroma razstrupljevalni smoohiji so ena izmed najbolj okusnih izbir za nov, svež in zdrav začetek novega leta, ko želimo svoje telo nekoliko očistiti nepotrebne "navlake", ki se je v njem nabrala med prazniki. V nadaljevanju vam predstavljamo tri okusne in zdrave napitke, ki so prava zakladnica vitaminov, mineralov in antioksidantov, ter odlična izbira za razstrupljanje telesa

.



Razstrupljevalni smoothie iz špinače, " derby "banane in citrusov

Zelena listnata zelenjava vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov, mineralov, fitohranil in prehranskih vlaknin, ki pospešujejo prebavo. Deluje protivnetno in poveča raven klorofila, kar telesu pomaga pri izločanju toksinov. Agrumi (limona, limeta, pomaranča, grenivka) vsebujejo snovi, ki aktivirajo razstrupljevalne encime v jetrih in imajo ključno vlogo pri razstrupljanju našega organizma. Banane so bogate z magnezijem, železom, beta karotenom in vitaminom C, ki ima zelo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega imunskega sistema. So pa tudi odličen vir kalija, ki nas napolni z energijo in spodbudi ledvice k delovanju ter izločanju odpadnih snovi.
Za pripravo razstrupljevalnega zelenega smoothija potrebujemo eno pest svežih špinačnih listov, eno banano ter sok polovice limete, limone in pomaranče.

Nasvet: Smoothiji so najboljši, kadar so hladni. Navadno jih ohladimo z dodatkom ledenih kock, še bolj pa recept izboljšamo z uporabo različnih zamrznjenih sestavin. Odlična izbira so na kolobarje narezane banane, ki smoothiju dodajo kremast okus in teksturo.


Antioksidativen borovničev "derby " smoothie z zelenim čajem, granatnim jabolkom in banano

Borovnice, granatno jabolko in zeleni čaj so zelo pomembni viri naravnih antioksidantov, ki telo ščitijo pred prostimi radikali, škodljivimi snovmi in staranjem. A to še zdaleč ni vse, kar ta tri superživila zmorejo. Borovnice imajo zelo blagodejen učinek na kožo, saj jo ohranjajo zdravo in preprečujejo znake staranja, kot so starostni kolobarji in gubice okoli oči. Granatno jabolko ima močno protivirusno in protibakterijsko delovanje, zeleni čaj pa spodbuja delovanje prebave in presnove, kar bistveno pripomore pri razstrupljanju oziroma odvajanju strupov iz telesa.  
Za pripravo antioksidativnega smoothija potrebujemo dve žlici matcha zelenega čaja v prahu, ki ga prelijemo z 120 ml vroče vode. Čaj osladimo z žličko medu in ohladimo. Ohlajen čaj nato zmešamo s 140 g zamrznjenih borovnic in 120 ml soka granatnega jabolka. Za bolj kremasto teksturo dodamo še eno svežo ali zamrznjeno banano.

Nasvet: V smoothie lahko dodamo tudi rdečo peso, ki je odlično živilo za razstrupljanje telesa. Spodbuja delovanje jeter in ledvic ter čisti kri, vsebuje pa tudi betain, ki pomaga pri presnovi maščob. 



Razstrupljevalni " derby " smoothie s kokosovo vodo, peteršiljem, ingverjem in banano

Kokosova voda je odlična izbira pri razstrupljanju, saj nase veže strupe in čisti prebavne poti. Je odličen naravni izotonik, vsebuje pa tudi elektrolite, zaradi česar je odlično sredstvo v boju proti dehidraciji. Kurkuma in ingver pomagata pri urejanju prebave, peteršilj pa odvaja vodo in strupe iz ledvic ter obnavlja delovanje jeter. Banana je odličen vir vlaknin, ki skrbijo za dobro prebavo in nam dajejo dolgotrajen občutek sitosti. Ker spodbuja nastajanje celic in sluzi v želodčni sluznici, je tudi odlično živilo za zdravljenje razdraženega želodca in želodčnih razjed.
Za pripravo razstrupljevalnega smoothija, ki poskrbi tudi za krepitev imunskega sistema, potrebujemo eno banano (svežo ali zamrznjeno), 2 dl koksove vode, sok polovice limone, eno pest svežega peteršilja, en ščepec kurkume in majhen košček svežega ingverja. Za poživitev smoothija lahko dodamo tudi eno pest kodrolistnega ohrovta ali špinače. 

Nasvet: Smoothiju lahko dodamo ščepec kajenskega popra, ki pomaga pri prečiščevanju ožilja, spodbuja delovanje prebavnih organov in je odlično živilo za hujšanje, saj pospešuje izgorevanje maščob in ovira kopičenje maščobnih celic v telesu. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar