petek, 15. april 2016

Derby banana pripremila pet tona banana za predstojeći 29. Beogradski maraton 16.4.2016

 Derby banana pripremila  pet tona banana za predstojeći 
29. Beogradski maraton 16.4.2016


























 Udruženje za medicinu sporta Srbije u saradnji sa Derby brendom i agencijom Authentic2go nastavilo je saradnju nakon objavljivanja “Sportskog kuvara”. Derby banane su ovog puta poslužile kao energija tokom testiranja naših najboljih fudbalera iz FK Partizan, FK Crvena Zvezda, OFK Beograd i FK Voždovac. Cilj istraživanja je bilo pokazati kako banana deluje na energetske procese u organizmu tokom opterećenja.

„Rezultati ukazuju da konzumiranje banane tokom dugotrajnih mečeva, ali i između kratkotrajnih trka na velikim takmičenjima mogu bitno da utiču na sportsku sposobnost. Suština je da konzumiranje banana pre intenzivnog napora predstavlja efikasnu strategiju za postizanje boljih rezultata. Banana je prikladna za konzumaciju i zbog svoje dostupnosti što opradava njenu upotrebu sa ciljem podizanja sportske sposobnosti na dozvoljen način“ – izjavo je dr Nenad Dikić, Udruženje za medicinu sporta Srbije.
Istraživanje je sprovedeno na 100 naših najboljih prvoligaša koji su imali isti režim treniranja i sličan režim ishrane. Sve banane su bile podjednako zrele, slične veličine, nisu imale braon tačkice i bile su potpuno žute. Ergospirometrijski test je obavljen na uređaju Quark CPET italijanske firme COSMED, a novi Omnia softver obezbedio je podatke o energestkoj potrošnji, odnosno procentualnom učešću ugljenih hidrata i masti u organizmu.


Dokazano je da banana povećava aerobnu sposobnost pri maksimalnom opterećenju, povećava energetsku potrošnju pri maksimalnom opterećenju, utiče na povećanje glikemije tokom i nakon maksimalnog opterećenja i povećava snagu nakon maksimalnog opterećenja.
Aerobna sposobnost i energetska potrošnja bili su statistički značajno veći pri maksimalnom opterećenju u grupi koja je konzumirala banane neposredno pre testiranja. Banana je uticala na potrošnju energije uzrokujući da se pri maksimalnoj vrednosti aerobne sposobnosti skoro 100 odsto energije dobija iz ugljenih hidrata. Banana utiče na povećanje glikemije i to od petog minuta testa opterećenja pa sve do trećeg minuta nakon testa, dovodeći do stvaranja energije koja povećava aerobnu sposobost. Banana je uzrokovala povećanje stiska šake, odnosno snagu nakon maksimalnog opterećenja


























www.derbybanane.rs  Derby banana promo auto Fiat 500 ufačen u Beogrdu 



Nekako je bilo logično ,da se  Derby uključi i podrži ovako veliki sportski dogadjaj. Banana je idealna sportska hrana! Osim što vole da je jedu i profesionalni trkači, i rekreativci i deca, banana je neophodna za psihičku i fizičku spremnost koju maraton zahteva. Zato je Derby spremio pet tona banana koje će učesnici konzumirati pre, tokom i nakon trke.

Derby banana ima nezamenjivu nutritivnu vrednost neophodnu svima, a posebno trkačima u tako zahtevnoj disciplini kao što je maraton.

Da li ste znali da su dovoljne samo dve banane da bi se zadovoljile (pokrile) potrebe treninga od 90 minuta? Tako da je naša preporuka  Derby banana za pobedu dana!
































Svetski rekorder u skoku uvis Javier Sotomayor (na otvorenom 2,45 m, u dvorani 2,43 m) je promoter 29. beogradskog maratona ( 16.4.2016 ) Najlepša slika Beograda ide u svet                                                    































































































Ni komentarjev:

Objavite komentar