nedelja, 19. junij 2016

OREŠČKI in SUHO SADJE so nepogrešljivi v vsakdanji prehrani človeka !


Oreščki in suho sadje so nepogrešljivi v vsakdanji prehrani človeka, ki da nekaj na svoje zdravje. Predvsem nadomeščajo običajno preobilne škrobnate obroke, nudijo pa izjemen nabor beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, prav tako so polni raznovrstnih rudnin, mineralov, vitaminov. 

Maloprodaja, Veleprodaja in Distribucija svezeg sadja in zelenjave  DERBY |  TEL : 01/ 518 74 07 |
NUDIMO tudi DOSTAVO   : veleprodaja@rastoder.si   | Naslov : Letališka cesta 25 BTC , Ljubljana | www.rastoder.si |  Vabljeni

Lešniki  :

Lešniki predstavljajo zelo pomembno vlogo v človeški prehrani, saj imajo kar nekaj dobrih lastnosti, zaradi katerih se jih splača vključiti v redne obroke. Lešniki so eden najbogatejših virov vitamina E, antioksidanta, ki je pomemben za zdravo srce in druge telesne mišice ter reproduktivne organe. Lešniki vsebujejo tudi veliko folne kisline, vitaminov B skupine (B1, B2, B6, tudi B12) in seveda beljakovin ter nenasičenih maščob. 60-70% je olja v lešnikih, kar zagotavlja ne samo energijo telesu, ampak tudi pomembno linolejsko kislino, ki jo je veliko v lešnikovem olju.
Priporočamo okoli 25g lešnikov dnevno. So odličen dodatek muslijem, drugim oreščkom, sadnim solatam,

 Mandlji :


Vsebujejo veliko maščobe in tako dajejo telesu veliko energije, vendar po podatkih raziskav ne redijo (in celo znižujejo LDL – »slabi« holesterol), ampak dejansko pomagajo vzdrževati telesno težo; v splošnem 30 gramov vsebuje približno 170 kalorij, 10g mono-nenasičenih in 4g večkrat-nasičenih maščob , 7 gramov beljakovin (20%) in dobre 3 grame vlaknin za dobro prebavo. Vitamin E, železo, magnezij in kalij so prav tako prisotni. Vrednosti varirajo od letine, lokacije (lege, zemlje, sonca, …) in načina shranjevanja. Najboljši so surovi in nežno (do 45 stopinj) posušeni.

Indijski oreščki :

Indijski oreščki so semena zelo nenavadnega sadeža – drevesa imenovanega cashew tree(akažujevo drevo), ki je sestavljen iz akažujevega jabolka in ukrivljenega prirastka na koncu sadeža imenovanega akažujev orešček. Ko jabolko dozori, je lesketajoče se rumene barve. Po dozoritvi je obstojno le 24 ur, nato se mehko meso sadeža pokvari. Prav zaradi slabe obstojnosti jabolko ni tržno zanimivo, je pa zelo priljubljeno pri domačinih. Akažu oreh je zrel, ko jabolko samo odpade. Znotraj trde lupine se skriva ukrivljen orešček z notranjo tekočino in prevlečen s tanko rjavo kožico.
Hranimo jih v dobro zaprti posodi na hladnem in temnem mestu, ker se radi navzamejo vlage iz zraka. Indijski oreščki so odličen dodatek muslijem, drugim oreščkom ali zelenjavnim omakam, namazom, smoothie-jem, …
Indijski oreščki so, kot večina oreščkov, odličen vir beljakovin in vlaknin. So bogati z mono-nenasičenimi maščobami, kalijem, B vitamini in folati. Vsebujejo tudi magnezij, fosfor, selen in baker.

Brazilski oreščki :

  • Za večino zdravilnih lastnosti je zaslužen selen, ki je sestavina številnih pomembnih spojin v našem telesu. Med drugim tudi antioksidativnega encima, ki varuje celice pred delovanjem prostih radikalov in ohranja jetra zdrava.
  • Redno uživanje manjših količin oreščkov nas varuje pred razvojem rakavih in srčno-žilnih obolenj ter upočasnjuje procese staranja, saj vsebujejo veliko antioksidatov.
  • So hrana, ki močno spodbuja delovanje imunskega sistema. Selen vpliva na povečanje števila T-celic ubijalk in pospeši mobilizacijo celic, ki žrejo tumorske celice.
  • Povečujejo moško plodnost, semensko tekočino ohranjajo zdravo in varujejo pred razvojem raka na prostati in raka na črevesju.


VIr  : http://www.svet-je-lep.com/narava-ekologija/orescki-in-suho-sadje/

Ni komentarjev:

Objavite komentar