četrtek, 14. januar 2016

BANANINA PITA

BANANina PITA

Pri pripravi te nesramno dobre sladice morate biti zelo previdni, da se ne opečete z vročo karamelo. Zato raje bodite potrpežljivi in počakajte nekaj minut, da se sladica nekoliko ohladi, potem pa z užitkom zagrizite v svoj kos.

Sestavine za 8 oseb                                                                         www.derbybanane.si 
3 čvrste derby banane
150 g sladkorja
50 g masla
1 ščepec soli
0,25 žličke mletega cimeta
0,5 žličke naribane pomarančne lupinice
200 g listnatega testa

Pečico vključimo in nastavimo na 180 stopinj Celzija. Na kuhalnik pristavimo ponev z maslom in sladkorjem. Med mešanjem segrevamo, dokler se sladkor ne stopi. Nato nehamo mešati in na nizkem ognju kuhljamo še toliko časa, da se zmes obarva zlato rjavo. Na koncu dodamo še sol, cimet in pomarančno lupinico, dobro premešamo in odstavimo.

Pripravljeno zmes vlijemo v okrogel pekač za pite (premera 22 cm). Z nagibanjem pekača karamelno zmes enakomerno razporedimo po dnu. Banane olupimo in narežemo na približno 1 cm delebe kolobarčke, s katerimi v eni plasti prekrijemo dno pekača. Pazimo, da se pri tem ne opečemo z vročo karamelo.

Odtajano listnato testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v okroglo ploščo, nekoliko večjo, kot je pekač. Razvaljano testo previdno položimo čez banane in robove testa zavihamo navznoter in pritisnemo k obodu. Pazimo, da testo prekriva vse banane.

Pekač za 25 do 30 minut potisnemo v ogreto pečico. Ko se testo napihne in po vrhu zlato rjavo zapeče, je pita pečena.

Pečeno pito pustimo 5 do 10 minut, da se malo ohladi. Nato na pekač položimo narobe obrnjen pladenj ali velik krožnik in vse skupaj hitro obrnemo. Pri tem pazimo, da se ne opečemo z vročo karamelo. 

Pito razrežemo na poljubno velike kose, katere serviramo na krožnike in postrežemo skupaj s kepico sladoleda, stepeno smetano ali grškim jogurtom.

več na okusno.je http://okusno.je/recept/pita-tatin-z-bananami


Ni komentarjev:

Objavite komentar