ponedeljek, 18. januar 2016

KROMPIR "pakiran v DERBY blagovno znamko "

 Krompir "samo najboljše pakiramo v DERBY blagovno znamko  "































- Krompir sorta  : Desiree  (Solanum Tuberosum) , se prideluje v celi Evropi, Severni Afriki in ostalih državah Mediterana                                        
- Zrelost: srednje zgodnja do srednje pozna
- Barva kožice: rdeča
- Barva mesa: svetlo rumena 
- Gomolji: Gomolji so ovalni, s svetlo rumenim mesom in  rdečo kožico
- Namen: Za svežo porabo, pomfrit, kuhanje, sorta za splošno porabo, primerna za daljše skladiščenje.
- Občutljiv  na krastavost. 
Posebnosti/lastnosti/nasvet: Priporočamo saditev novejših, rodovitnejših in okusnejših sort, kot so MANITOU, SUNSET, ESMEE, saj imajo lepše in bolj izenačene gomolje. 
Posted in Semenski krompir - srednje zgodnja do srednje pozna sorta and tagged krompir, kuhanje, sorta, skladiščenje, pomfrit, sveža poraba, srednje zgodnja, svetlo rumeno meso, veliki gomolji, rdeča kožica, desiree.


Skladiščenje : 
DESIREE se dobro skladišči, je neproblematičen za pridelavo v  sušnih razmerah  in je odličen za ozimnico  :  Je primeren Konec marca lahko gomoljem krompirja 'Desiree' pospešite kalitev v škatli z malo šote ali z zemljo za cvetlice. Škatle postavite na svetlo mesto, na temperaturo 10-15°C. Najboljši čas za posaditev je konec aprila zato, da se mladi poganjki in sami krompirji navadijo na zunanjo temperaturo. Krompirje razrežite na večje kose, vsak kos mora imeti vsaj tri poganjke. Zagotovite, da je zemlja dobra in zrahljana, predno rastline posadite. Krompirje posadite v vrste, da bo rastline lažje opleti. Razdalja med vsako vrsto je okoli 70c m, 30c m med vsakim krompirjem. Pozimi zemljo pognojite s kravjim gnojem ali z mešanim gnojilom. Po rastlini potresite okoli 45 gramov kalija na kvadratni meter. Krompir posadite na sončno mesto.

Sam krompir ne redi!


Slovenci smo znani ljubitelji krompirja, ob tem pa vendarle premalo poznamo sorte krompirja in njihovo uporabnost v kuhinji, je zapisal Jože Mohar, predstavnik Agrosaata, ki se je odločil sodelovati z Glasom dežele in je pripravil zapis o posameznih sortah. Krompir je v zgodovini veljal za osnovno živilo, saj je v Evropi nemalokrat blažil lakoto. Danes ima še vedno tradicionalno mesto v prehrani, vendar bolj kot priloga k mesu ali zelenjavi. Vsaka sorta ima namreč svoje jedilne značilnosti, ki so posledica zgradbe gomolja, ki ga jemo pripravljenega na različne načine. Zmotna je tudi trditev, da krompir redi, saj vsebuje povprečno 20 odstotkov suhe snovi, ki je v glavnem škrob. Energijska vrednost kuhanega krompirja ne dosega niti tretjine vrednosti kruha. Če pa mu dodamo maščobo in sol, ki povečata njegovo okusnost, se močno poveča tudi njegova energijska vrednost. Krompirjev gomolj vsebuje malo beljakovin, vitaminov in rudninskih snovi, ki pa imajo veliko biološko vrednost.

Eni se razkuhajo, drugi ne


V preteklosti je veljalo, da imamo univerzalne sorte krompirja, ki so primerne za vsak način priprave v kuhinji. To seveda ne drži! Jedilna kakovost krompirja je zelo odvisna od prehranskih navad ljudi, ki pa so zelo različne. Jedilno kakovost krompirja določajo nekatere lastnosti: razkuhavanje, čvrstost, moknatost, vlažnost in sestava (struktura). Po teh lastnostih, ki jih imajo olupljeni in kuhani gomolji, razvrščamo sorte krompirja v štiri uporabne tipe: A, B, C in D.

  • Tip A - krompir za solato; sorte, ki se ne razkuhajo, gomolji so čvrsti in niso moknati.
  • Tip B - krompir, namenjen za raznovrstno uporabo; sorte s precej čvrstimi gomolji, ki niso moknati ali pa le neznatno, s precej drobnozrnato strukturo mesa.
  • Tip C - moknati krompir, ki se srednje ali precej razkuha, meso je suho in dokaj grobozrnato.
  • Tip D - krompir za predelavo v škrob, ki ni primeren za prehrano ljudi.

Večina uporabnikov in kuharjev najbolj ceni krompir kakovostnega tipa B in A. Obstajajo pa sorte, ki se po uporabnosti približujejo enemu ali drugemu tipu. Agrosaatove sorte krompirja, ki so jih preizkušali različni kuharji, so različnih uporabnostnih tipov in se različno izkažejo pri pripravi jedi. Barva mesa vseh sort je rumena. Njihovi temeljni značilnosti sta, da se ne razkuhavajo in da ne spreminjajo barve po kuhanju (ne sivijo). To je zelo pomembna značilnost, ki jo ceni vsak kuhar. Barva mesa vseh sort je bolj ali manj intenzivno rumena, kar pa uporabnikov, ki cenijo kakovost, ne moti več.


 Nabavite ga lako pri nas v Veleprodaji - DERBY na Letališki ulici 25 BTC po zelo ugodnih cenah ! 
 MAIL : veleprodaja@rastoder.si 
 TEL : 01 /518 -74 07 
 Delovni čas od pon - pet  : od 5h - do 18h 
Nudimo tudi dostavo 

Ni komentarjev:

Objavite komentar