sreda, 13. januar 2016

TORTA PAVLOVA Z BANANAMI IN KARAMELNO OMAKO

TORTA PAVLOVA Z BANANAMI IN KARAMELNO OMAKO

Četudi niste v kuhinji tako zelo spretni, se vam lahko posreči tudi takšna mojstrovina. Preberite si recep, nato pa sami presodite, ali se ga splača vsaj enkrat sprobati. 
 
 
Priprava
Hlajenje beljakove osnove ni všteto v čas priprave!
1 ) Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Na kos papirja za peko s svinčnikom narišemo krog premera 25 cm. Papir za peko položimo na nizek pekač.
2 ) Beljake z električnim mešalnikom stepamo toliko časa, da se na površini pričnejo tvoriti pokončni rožički. Mešamo dalje in v sneg počasi (po žlicah) dodajamo sladkor. Ko dodamo ves sladkor, mešamo še 2 do 3 minute, da nastane čvrst in bleščeč sneg. V sneg z lopatko nežno in počasi vmešamo škrob, nato pa prilijemo še kis ter zmes še zadnjič nežno premešamo.
3 )Krog, ki smo ga narisali na papir za peko, zapolnemo z beljakovo zmesjo. Ob robu kroga zmes naložimo v velikih kupčkih, da naredimo debel obod. V sredini torte naj bo malo manj zmesi, da nastane nekakšna jamica, v katero bomo naložili smetano. Pazimo, da je plast beljakove zmesi na dnu dovolj debela.
4 ) Temperaturo pečice znižamo na 150 stopinj Celzija. Beljakovo osnovo pečemo v ogreti pečici 1 uro, nato pa ugasnemo pečico, vratca odpremo in pustimo, da se beljakova osnova počasi ohladi v ugasnjeni pečici.
 5 )Za pripravo karamelne omake v kozici zmešamo sladkor, maslo in 400 ml sladke smetane. Kozico pristavimo na kuhalnik in vsebino na srednji temperaturi počasi segrevamo. Mešamo, da omaka zavre, nato pa znižamo temperaturo in jo med rahlim vrenjem kuhamo še približno 4 minute, da se lepo zgosti in zlato rjavo obarva.
6 ) Preostalo smetano stepemo z elektičnim mešalnikom. Orehe grobo sesekljamo, banane pa olupimo in narežemo na kolobarje. Iz pečice vzamemo ohlajeno beljakovo osnovo in jo položimo na lep krožnik ali pladenj. V jamico naložimo stepeno smetano, po kateri razporedimo kolobarje banan. Po bananah, smetani in beljakovi osnovi polijemo karamelno omako. Čisto na koncu po torti potrosimo še sesekljane orehe in pripravljeno sladico postrežemo.
 
Sestavine za 8 oseb :
2 čvrsti derby banani
6 velikih beljakov
300 g drobnega kristalnega sladkorja
2 žlički koruznega škroba
1 žlička blagega kisa
100 g masla
300 g rjavega sladkorja
800 ml sladke smetane
1 pest orehovih jedrc
 
www.derbybanane.si  / okusno.je
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar